نورتریپتیلن Nortriptyline نحوه مصرف و عوارض این دارو

 

نورتریپتیلین چیست؟

نورتريپتيلين دارويي از دسته ی ضد افسردگی های سه حلقه ای می باشد و معمولاً برای درمان افسردگی تجویز می شود.این دارو همچنین در تسكين دردهاي عصبي هم استفاده دارد .
علت اصلی بروز افسردگی ناشناخته است اما هدف از درمان دارو همراه با مشاوره درمانی برطرف کردن علائم افسردگی نظیر خلق پایین، بی حالی،نداشتن انگیزه، افکار خطرناک ،اختلالات خواب و کاهش اشتها و…جهت رساندن فعالیت و عملکرد روزانه ی فرد به سطح طبیعی، می باشد.
داروهایی مانند نورتريپتيلين می توانند به برطرف نمودن علائم افسردگی مانند کم خوابی یا کمبود اشتها کمک قابل توجهی کنند.

نورتريپتيلين در بدن چگونه عمل می کند؟
این دارو در بدن با افزایش سطح ناقل های شیمیایی موجود در مغز که نقش پیام رسانی عصبی بین سلول های اعصاب رابر عهده دارند،علائم افسردگی رابرطرف می نماید.

پيش از شروع مصرف نورتريپتيلين
– در صورت بارداري يا اقدام به بارداري یا شیرده بودن به پزشك خود اطلاع دهيد.
-در صورت سابقه ی بیماری هایی نظیر تیروئید پر کار ،مشکلات کبدی ،صرع،دیابت،یبوست های مزمن،مشكل در دفع ادرار،بيماري هاي قلبی عروقی،چشمی و یا بیماری های اعصاب و سایر بیماری هارا به پزشک خود اطلاع دهید.
-از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود (خصوصا سایر داروهایی که تاکنون و در یک ماه اخیر برای درمان افسردگی و خواب استفاده نموده اید) در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.

نحوه ی مصرف نورتریپتیلین
-نحوه و مقدار مصرف این دارو با توجه به مشکل و شرایط بیمارمتفاوت است.ممکن است این دارو سه تا چهارنوبت در روز و یا تنها یک نوبت تجویز گردد.
-اگر نورتریپتیلین به صورت یک نوبت در روز تجویز شود بهترین زمان مصرف آن شب ها پیش از خواب می باشد.اما برخی پزشکان ترجیح می دهند دارو را در مقدار کمتر اما در دو تا سه نوبت در روز برای درمان افسردگی تجویز کنند لذا. حتماً دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف نمایید.
-ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن،مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
-این دارو با غذا تداخلی ندارد و میتوانید آن را قبل یا بعد از غذا مصرف نمایید.
-در صورت فراموش كردن مصرف يك نوبت دارو بلافاصله پس از يادآوري آن را مصرف كنيد مگر آنكه زمان ياد آوري به نوبت مصرف بعدي دارو نزديك باشد.در اين شرايط نوبت فراموش شده را مصرف نكنيد و نوبت بعدي را در زمان خودش مصرف كنيد اما به هيچ وجه مقدار مصرف دارو را دوبرابر نكنيد.

توصيه های نورتریپتیلین
-از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر دارد،مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد.اگرچه ممکن است در چند هفته ی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود،با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامه ی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیه ی مشکلات و سوالات خودرا از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید .
-قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک ،می تواند عوارض نامناسبی برای بیمار در برداشته باشد که اصطلاحا به آن سندرم محرومیت دارو می گویند و عوارضی همچون سردرد،تهوع،ضعف،حملات ترس و بی حالی در بر دارد.
-به دلیل این که مسمومیت با ضد افسردگی های سه حلقه ای بسیار خطرناک می باشد دارو را به همان مقدار تجویز شده مصرف کنید و دور از دسترس اطفال نگهداری کنید.در صورت مصرف بیش از حد یا ناخواسته ی دارو حتما با مرکز کنترل مسمومیت تماس بگیرید. -مصرف الکل در مدت درمان با این دارو می تواند احتمال بروز عوارض ناشی از این دارو را افزایش دهد.
-در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن می باشند و به مرور زمان برطرف می شوند.
بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید .
-در مدت درمان با اين دارو ممكن است حساسیت پوست و بدن شما به نور آفتاب بیشترشود لذا. تا جای ممکن در معرض تابش مستقیم خورشید. قرار نگیرید و از فرآورده های ضدآفتاب و عینک آفتابی حتماً استفاده نمایید.
-در صورتی که مبتلا به دیابت هستید ،مصرف این دارو ممکن است باعث افزایش قندخون شما شود لذا قندخون خودرا به صورت منظم چک کنید و با پزشک خود درمورد آن صحبت کنید.
-در صورت شروع هرگونه درمان یا قصد عمل جراحی، درمانگر خود را از مصرف این دارو مطلع نمایید.
-پیش از دریافت هرگونه دارو از داروخانه (مانندداروهای ضد درد،ضد سرماخوردگی و ضد حساسیت)دکتر داروساز را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.

عوارض شایع نورتریپتیلین
-در مدت درمان با این دارو ممکن است خشکی دهان را تجربه کنید که برای برطرف نمودن آن می توانید از آدامس یا آبنبات های بدون شکر استفاده نمایید.
-یبوست و سوهاضمه ،اسهال یا تهوع نیز از عوارض شایع این دارو می باشند که با یک رژیم غذایی حاوی وعده های غذا سبک و ساده و حاوی فیبر مناسب(درمورد یبوست) و با محدود کردن غذا های چرب و پر ادویه و مصرف به اندازه آب در شبانه روز می توانید این علائم را کاهش دهید.
-خواب آلودگی، خستگی، سرگیجه و مشکلات بینایی مانند تاری دید از عوارض این دارو می باشد لذا تا زمانی که اثر دارو از بین نرفته از رانندگی و کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط بیشتری دارند خودداری نمایید.
-اگر برای اولین بار از این دارو استفاده می کنید ممکن است با تغییروضعیت سریع از حالت نشسته به ایستاده سرگیجه مختصری ایجاد شود کهبه مرور برطرف می شود. این حالت طبیعی است. هنگام برخواستن ، به ارامی بلند شويد.
-در صورت بروز علایمی همچون اضطراب و پریشانی،اختلال در خواب، مشکل در دفع ادرار، احساس گز گز انگشتان،تغییر غیر عادی در اشتها یا وزن،تغییر طعم ها در دهان، زنگ زدن گوش، لکه های قرمز پوستی خارش دار،ریزش مو یا تعریق شدید و ضربان قلب نامنظم حتماً به پزشک خود مراجعه کنید.

 

موارد مصرف نورتریپتیلن

‌نورتريپ‌تيلين براي درمان بيماري افسردگي و نيز شب ادراري در كودكان تجويز مي‌شود.

مکانیسم اثر نورتریپتیلن

‌از طريق مهار برداشت مجدد نوراپي‌نفرين و سروتونين توسط پايانه سلول عصبي پيش‌سيناپسي، غلظت سيناپسي آنها را در سيستم عصبي مركزي افزايش مي‌دهد.

فارماکوکینتیک نورتریپتیلن

اين دارو پس از تجويز خوراكي به سرعت و بطور كامل جذب مي‌شود. داراي متابوليسم گذر اول كبدي است. راه دفع دارو كليوي است. زمان شروع اثر دارو به عنوان ضد افسردگي ۳-۲هفته پس از مصرف و نيمه عمر آن ۴۴-۱۸ ساعت مي‌باشد. پيوند اين دارو به پروتئين پلاسما زياد مي‌باشد

عوارض جانبی نورتریپتیلن

خشكي دهان، خواب آلودگي، تاري ديد، يبوست، تهوع. اشكال در ادراري‌كردن، عوارض قلبي- عروقي، تداخل در فعاليت‌ جنسي، تغييرات قند و خون، افزايش‌اشتها وزون از عوارض جانبي دارو هستند.

تداخلات دارویی نورتریپتیلن

مصرف همزمان با دارو‌هاي ضد آريتمي‌ بطني را افزايش مي‌دهد. مصرف همزمان اين دارو با مهار آنزيم MAO باعث تحريك CNSو بالا رفتن فشار خون مي‌شود. اين دارو از طريق كاهش آستانه تشنج با اثر داروهاي ضد صرع‌مقابله مي‌كند. بعضي از داروهاي ضد صرع با كاهش غلظت پلاسمايي نورتريپ‌تيلين ، اثر ضد افسردگي آن را كاهش مي‌دهند. اين دارو اثر پائين‌آورنده فشار خون كلونيدين و گوانتيدين را كاهش مي‌دهد و در صورت قطع ناگهاني اين دو دارو، خطر افزايش فشار خون زياد مي‌شود. مصرف همزمان اين دارو با فنوتيازين‌ها موجب افزايش عوارض جانبي آنتي‌موسكاريتي مي‌شود. مصرف همزمان اين دارو با با دراوهاي مقلد سمپاتيك ممكن است سبب تشديد عوارض قلبي – عروقي و احتمالا بروز آريتمي ، تاكي كاردي يا افزايش فشار خون شود. مصرف همزمان اين دارو با دارو‌هاي ضد تيروئيد ممكن است خطر بروز آگرانولوسيتوز را افزايش دهد. مصرف همزمان فرآورده‌هاي حاوي الكل و ساير داروهاي مضعف CNSبا اين دارو ممكن است سبب بروز ضعف شديد CNS، ضعف تنفسي و كاهش فشار خون شود. سايتميدين با مهار متابوليسم اين دارو ، غلظت پلاسمايي آن را افزايش مي‌دهد.

هشدار ها نورتریپتیلن

در موارد زير مصرف اين دارو بايد با احتياط فراوان مصرف شود:
الكلسيم‌حاد، آسم، اختلالات دوقطبي،‌اختلالات خوني و گوارشي،‌گلوكوم با زاويه باريك، افزايش فشار داخل كره چشم، پركاري تيروئيد، هيپرتروفي پروستات، عيب‌كار كليه، اسكيزوفرني، حملات تشنجي،‌ حساسيت به داروهاي ضدافسردگي سه حلقه‌اي و احتباس ادرار.

توصیه های دارویی نورتریپتیلن

۱٫ از قطع ناگهاني مصرف دارو بايد پرهيز شود. در صورت نياز، كاهش مقدار مصرف به تدريج و در طول يك دوره حداقل ۴ هفته‌اي بايد انجام شود.
۲٫ در هفته‌هاي اول درمان به دليل افزايش تمايل به خودكشي بايد بيمار را تحت نظر قرار داد
۳٫ بيش از يك داروي ضد افسردگي در يك زمان نبايد تجويز شود.
۴٫ براي شروع اثرات درماني اين دارو حداقل دو هفته وقت لازم است.
۵٫ درمان سالمندان بايد با حداقل مقدار شروع شود، زيرا به عوارض جانبي اين دارو حساسترند.
۶٫ به علت نيمه‌عمر طولاني دارو تجويز يك‌باره مقادير آن در موقع خواب، كفايت مي‌كند.
۷٫ به بيمار بايد ياد‌آوري شود كه در صورت بروز علائم آنتي‌موسيكاريني به درمان ادامه دهد، چون به اين اثرات تا حدي تحمل حاصل مي‌شود.
۸٫ در صورت وجود سابقه مصرف مهار كننده‌هاي آنزيم MAO توسط بيمار، بايد دو هفته بعد از قطع آن، مصرف اين دارو را آغاز نمود.
۹٫ در صورت ضرورت دارو‌هاي مهار‌كننده MAO بايد حداقل يك هفته ميان قطع اين دارو و شروع مصرف داروي جديد فاصله ايجاد شود.
۱۰٫ اين دارو با ايجاد خواب‌آلودگي ممكن است بر اعمالي كه نياز به مهارت و هوشياري دارند مانند رانندگي، تأثير بگذارد.
۱۱٫ دوره درمان با اين دارو بايد كامل شود.اين دارو نبايد بيش از مقدار توصيه‌شده مصرف شود.
۱۲٫ در صورت فراموش كردن يك نوبت مصرف دارو،اگر رژيم درماني به صورت چند نوبت در روز مي‌باشد، به محض به يادآوردن، آن نوبت بايد مصرف شود، مگر اينكه، تقریبا زمان مصرف نوبت بعدي فرا رسيده باشد، در اين صورت، مقدار مصرف بعدي نيز نبايد دو برابر گردد. اگر رژيم درماني بصورت مصرف در هنگام خواب باشد، نبايد هنگام صبح دارو مصرف شود. بهتر است در اين موارد با پزشك مشورت گردد.
۱۳٫ به دليل احتمال بروز منگي و سرگيجه، و هنگام برخاستن ناگهاني از حالت خوابيده يا نشسته بايد احتياط نمود.
۱۴٫ با مصرف اين دارو، خشكي‌ دهان ممكن است بروز نمايد .در صورت تداوم اين عارضه به مدت بيش از دو هفته بايد به پزشك مراجعه نمود.
۱۵٫ احتمال بروز حساسيت به نور با مصرف اين دارو وجود دارد.لذا ضروري است از پوشش ضد آفتاب استفاده شود.
۱۶٫ بيمار بايد ۷-۳ روز پس از قطع مصرف دارو تحت نظر باشد.
۱۷٫ در صورت نياز به هرگونه عمل جراحي يا درمان اضطراري پزشك بايد از مصرف دارو مطلع شد.

 

موضوعات
درباره سایت
مجله اینترنتی ایما با هدف راه اندازی سایتی جامع در حوزه اجتماعی وب فارسی از سال ۱۳۹۷ فعالیت خود را آغاز کرده و در زمان کوتاهی حوزه فعالیت محتوایی خود را به بیش از 124 عنوان مجموعه گسترش داده است.
شبکه های اجتماعی
شبکه های اجتماعی راهی برای بودن همیشه کنار هم
کلیه حقوق برای " مجله ایما " محفوظ است.