اگزما چیست؟ علت و علائم اگزما – درمان های خانگی اگزما
اگزما با علایمی مثل خشکی پوست، پوسته پوسته شدن ، قرمزی، خارش، بثورات و همچنین استرس ،عفونت و تحریک پوست مشخص میشود .
بطور کلی از نظر پزشکی اگزما را می توان با کرمهای کورتیکواستروئیدها ، آنتی هیستامین ها، فتوتراپی درمان کرد . مراقبت از پوست ، پوشیدن لباس های نخی گشاد ، تمیز نگه داشتن پوست و همینطور استفاده از اسطوخودوس از درمانهای خانگی اگزما است.
اگزما اصطلاحی است که برای توضیح اثراتی است که در پوست مشاهده می شود . اسم علمی اگزما ، درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis) است و بیشتر در نوزادان و کودکان بروز میکند و ممکن است در بزرگسالان نیز دیده شود
علت دقیق اگزما مشخص نیست با اینحال برخی عوامل محیطی و ژنتیکی میتوانند در پدیدار شدن آن موثر باشند . رایجترین نشانه درماتیت آتوپیک ،خارش شدید است با اینحال علائم دیگری نیز در پوست بروز میکند که در ادامه این مطلب از مجله روزنو به آنها می پردازیم .
درماتیت آتوپیک معمولا بر روی گونه ها و بازوها بروز می کند اما می تواند در سایر نقاط بدن نیز دیده شود . مهمترین علائم اگزما عبارتند از ، خشکی پوست و پوسته پوسته شدن پوست ، سرخی و قرمزی پوست ، خارش شدید پوست ،ترک در پشت گوش .
دانستن علت درماتیت آتوپیک و جلوگیری از عوامل زمینه ساز آن میتواند از بروز اگزما در بدن جلوگیری کند.
۱ – پوست خشک
پوست خشک به راحتی میتواند پوستهپوسته ،خشن و ترک بردارد و در نتیجه علائم اگزما را بروز دهد .
۲ – دمای سرد و گرم
در طول تابستان پوست می تواند به دلیل تعریق و یا گرمای بیش از حد تحریک شود و از طرفی در زمستان نیز پوست در معرض خشکی و خارش قرار میگیرد.
۳ – عفونتها
قرار گرفتن در معرض باکتریها ، ویروسها و قارچها میتواند منجر به بروز عفونتهایی شود که در نهایت به صورت اگزما در پوست بروز کند .
۴- آلرژنها
عوامل آلرژی زا موجود در هوا مانند گرد و غبار و سایر عواملی که میتواند به بروز حساسیت و اگزما در پوست منجر شود.
۵ – تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی به ویژه در زنان ممکن است باعث بروز علائم اگزما شود.
۶- عوامل شیمیایی :
انجام کارهای روزمره مثل شوینده ها ، صابون و سایر عوامل شیمیایی که با دست با پوست ارتباط دارد میتواند زمینهساز سوزش و خارش و اگزما در بدن شود .
بنابراین برای جلوگیری از بروز علائم اگزما یا بدتر شدن آن ، بهتر است زمینههای آن را از بین برده یا محدود کنیم .
۱- کرم های پوستی یا پماد ها :
این کرمها برای پایین آوردن تورم و خارش و کنترل واکنش های آلرژیک بدن مورد استفاده قرار می گیرد .
۲- کورتیکو استروئیدها:
این داروها ممکن است برای تسکین مناطقی که دچار قرمزی ، تورم و خارش هستند مورد استفاده قرار بگیرد.
۳- آنتیبیوتیکها :
اگر اگزما ناشی از عفونت باشد آنتی بیوتیک ها برای درمان آن مورد مصرف قرار میگیرد.
۴- آنتیهیستامینها
این داروها برای جلوگیری از خارش بیش از حد فرد مبتلا مورد استفاده قرار میگیرند.
۵- درمان با استفاده از پرتو نور
به منظور کاهش تورم و خارش باریکه ای از اشعه ماورا بنفش را بر روی پوست می تابانند که البته این کار و درمان ها کاملا تحت نظر پزشک صورت میگیرد.
۱ – مراقبت از پوست به طور روزانه
یکی از کارهایی که بطور روزانه باید فرد مبتلا به درماتیت آتوپیک انجام دهد حفظ نظافت و بهداشت پوست است. برای این منظور میتواند با آب گرم دوش بگیرد و سپس پوست را با یک کرم یا لوسیون مناسب بدن که تحت نظر پزشک تجویز شده است مرطوب نگه دارد .روغن نارگیل میتواند یک مرطوب کننده مناسب در این موارد باشد .
۲ – کنترل شرایط استرسزا
استرس نیز می تواند یکی از دلایل بروز درماتیت آتوپیک باشد. بنابراین با انجام فعالیتهایی مدیتیشن و یوگا ، با دور کردن شرایط استرس و افکار پریشان که منجر به بروز آن در پوست می شود میتوان به بهبود و درمان درماتیت آتوپیک کمک کرد.
۳ – پوشیدن لباس های مناسب
لباس های تنگ میتواند منجر به سوزش پوست شود. بنابراین توصیه میشود لباسهای گشادتر و تهیه شده از پنبه بپوشید . لباسهای تهیه شده با پشم و پلی استر میتواند باعث خارش پوست و اگزما شود.
۵ – استفاده از اسطوخودوس
اسطوخودوس می تواند علائمی نظیر اضطراب و افسردگی را کاهش داده و به بهبود کیفیت خواب کمک کند و سطح اضطراب را در بدن پایین می آورد اسطوخودوس می تواند مانند یک روغن مورد استفاده قرار می گیرد چند قطره از اسانس آن را به آرامی بر روی پوست بمالید.
۶ – کمپرس سرد
اگر پوست تاول تاول ندارد یک کمپرس سرد می تواند باعث تسکین منطقه دچار خارش شود .
منبع : روزنو