خواص انجیر | انجیر (نام علمی: Ficus carica) عمدتاً در آسیا یافت میشود .شکل خشک انجیر نیز در تمام ایام سال در دسترس است .انجیر خواص زیادی برای سلامتی دارد. درمان اختلال جنسی، یبوست، سوءهاضمه ،دیابت ، سرفه ، برونشیت و آسم از جمله بیماریهای هستند که انجیر می تواند در بهبود آنها موثر باشد .همچنین انجیر می تواند به کاهش وزن کمک کند.
انجیر سرشار از مواد معدنی ویتامین و فیبر ، موادی مانند کلسیم، آهن ، فسفر ، منگنز ، سدیم ،پتاسیم ،کلرات آمین ، ویتامینB2 ، ویتامین B1 و… است . مهمترین خواص درمانی انجیر را می توان به شکل زیر برشمرد :
انجیر به دلیل دارا بودن مقدار زیادی فیبر میتواند به منظم شدن حرکات روده کمک کرده و باعث جلوگیری از یبوست شود .
فیبر موجود در انجیر به کاهش وزن کمک می کند بنابراین به افراد چاق توصیه میشود تا انجیر را در سبد غذایی خود قرار دهند. مصرف چند انجیر برای این منظور کافی است و لازم نیست در مصرف آن افراط شود.
انجیر حاوی پکتین است که از طریق دستگاه گوارش شده منجر به دفع کلسترول از بدن میشود. فیبر موجود در انجیر به صورت محلول است پکتین موجود در انجیر نیز به منظم شدن حرکات روده کمک میکند به طور کلی مواد غذایی که حاوی درصد بالایی از فیبر هستند برای جلوگیری از اختلالات گوارش و سرطان روده بزرگ موثرند .
انجیر حاوی فنول ، امگا ۳ ،اسیدهای چرب امگا ۶ است. این اسیدهای چرب خطر ابتلا امراض قلبی را کاهش میدهد .برگ انجیر نیز یک اثر مهاری بر روی تری گلیسرید ها دارد . تری گلیسریدها عامل مهمی در بروز بیماری های قلبی هستند.
انجیر با داشتن مواد موثر که منجر به حذف رادیکالهای آزاد میشود به درمان سرطان روده بزرگ کمک می کند.
محتوای فیبر موجود در انجیر به محافظت در برابر سرطان پستان کمک می کند. پس از یائسگی تعادل هورمونی در خانم ها معمولا منظم نیست مصرف انجیر با رادیکالهای آزاد مقابله کرده و از رشد و توسعه سرطان جلوگیری می کند.
خواص انجیر به عنوان یک خوراکی با فیبر بالا در کنترل دیابت موثر بوده و باعث میشود تا بدن در مقابله با دیابت عملکرد بهتری نشان دهد و نیاز آن به تزریق انسولین را کاهش دهد .انجیر سرشار از پتاسیم است که آن نیز به نوبه خود به تنظیم میزان قند خون کمک میکند. بنابراین انجیر برای بیماران دیابتی می تواند خوراکی مطلوب تلقی شود.
اغلب افراد مقدار زیادی سدیم را به صورت نمک مصرف می کنند. سدیم بالا ، منجر به افزایش فشار خون میشود. انجیر سرشار از پتاسیم است و در مقابل سدیم کمی دارد که می تواند در برابر افزایش فشار خون مقاومت کند . بنابراین انجیر از جمله مواد کاهش دهنده فشارخون تلقی می شود.
مواد شیمیایی طبیعی موجود در انجیر حاوی خاصیت ضد برونشیت هستند و همچنین می تواند به کاهش علائم آسم کمک کند.
انجیل به طور سنتی در شبه قاره هند و چند منطقه دیگر از جهان به عنوان تسکین دهنده بیماری های مقاربتی مورد استفاده بوده است. خوردن یا مصرف موضعی این میوه برای درمان بیماری های مقاربتی مورد استفاده بوده است.
برای قرنها خواص انجیر یک راه درمان کاهش عملکرد جنسی مانند نازایی و یا اختلال در نعوظ کاربرد داشته است. همچنین در برخی از فرهنگ ها از آن به عنوان یک دارو برای افزایش باروری و یا مکمل جنسی استفاده میشده است. مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی با ارزشی که در انجیر وجود دارد به افزایش انرژی و توانایی جنسی کمک میکند مصرف دوتا سه انجیر در طول شبانه روز برای این مورد کافی است.
انجیر غنی از کلسیم است که جزء مهم برای ساخت و تقویت استخوانها بوده و به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوانکمک میکند. انجیر همچنین فسفر فراوانی دارد که موجب تقویت استخوانها شده و از تخریب آن جلوگیری می کند.
از دست دادن بینایی در افراد سالمند دژنراسیون ماکولا است مصرف انجیر باعث می شود علائم این بیماری که در پیری شایع است به تعویق بیفتد .
ترکیبات مقوی در انجیر کمک میکند تا گلودرد التیام یابد طبیعت آرامبخش انجیر و آب میوه های طبیعی می تواند برای از بین بردن استرس و التهاب در تارهای صوتی موثر باشد.
موارد تکمیلی
خواص انجیر در درمان اختلالات مختلف تنفسی مثل سیاه سرفه و آسم موثر بوده و به عملکرد بهتر دستگاه گوارش کمک میکند . انجیر برای بهبود یبوست، سوء هاضمه ، معده درد نیز مفید است. در مواردی مانند تب، درد گوش ، جوش، آبسه و بیماریهای از این قبیل نیز انجیر می تواند سودمند باشد. همچنین از انجیر می توان به عنوان قند طبیعی به جای شکر در مربا ،کیک، شیرینی و.. استفاده کرد.
احتیاط
هر چند خواص انجیر در درمان و بهبود امراض زیادی به اثبات رسیده است لیکن خوردن بیش از حد انجیر می تواند موجب اسهال شود . علاوه بر این انجیر به واسطه داشتن مواد شیرین می تواند باعث پوسیدگی دندان شود. برخی از افراد نیز ممکن است به آن حساسیت داشته باشند و واکنشهای آلرژیک از خود بروز دهند.
منبع : روزنو