رابطه نمک و فشار خون از زمان همواره مورد تاکید و هشدار پزشکان بوده است اهمیت کنترل نمک در جیره غذایی از آن جهت است که افزایش فشار خون ، زمینهساز بروز حمله قلبی ، سکته مغزی ، نارسایی های مزمن قلبی، بیماری های کلیوی و سایر اختلالات جسمی و سلامتی است.
در آمریکا از هر سه نفر یک نفر مبتلا به فشارخون است و مطالعات نشان می دهد که تنها حدود نیمی از افراد مراقب شیوه تغذیه و برنامه غذایی خود هستند.
بسیاری از مردم اطلاع چندانی از فشار خون ندارند و برای کنترل آن کاری نمیکنند . یک اقدام عملی موثر ، که بسیاری از پزشکان آن را توصیه می کنند کنترل و محدود کردن مصرف نمک در غذای روزانه است . پزشکان توصیه میکنند میزان نمک در غذای روزانه از ۲۳۰۰ میلی گرم بیشتر نباشد و چنانچه فشار خون شما بالاست بهتر است میزان سدیم روزانه به ۱۵۰۰ میلی گرم در روز محدود شود .
یک رژیم غذایی نامتعادل و ناسالم منجر به انباشت مقدار زیادی سدیم در بدن می شود. بدن برای رقیق کردن سدیم به مقدار زیادی آب نیاز دارد . این نیز به نوبه خود موجب افزایش حجم و فشار خون میشود. لذا قلب بیشتر کار می کند و فشار بیشتری بر عروق خونی وارد می شود و به تدریج این کار اضافه ، منجر به ایجاد عارضه ای به نام فشار خون می شود .
از سوی دیگر سطح بالای سدیم در بدن منجر به کاهش سنتز اسید نیتریک می شود. اسید نیتریک ، یک گشاد کننده طبیعی در عروق خونی است . بنابراین کاهش سنتر اسید نیتریک نیز عامل دیگری برای افزایش فشار خون توسط نمک خواهد شد .
مطالعات نشان می دهد کاهش مصرف نمک در برنامه غذایی پس از ۴ هفته منجر به کاهش فشارخون و در اغلب موارد بازگشت به مقدار طبیعی میشود و این مساله ارتباطی به جنسیت افراد ندارد.
به عبارتی کاهش نمک در برنامه غذایی ، منجر به کاهش عوارض آن از قبیل فشار خون ، بیماریهای قلبی ، سکته و نهایتاً به کاهش مرگ و میر افراد میانجامد .
یک تحقیق در سال ۲۰۱۶ توسط محققان دانشگاه مک مستر مشخص کرد رژیم غذایی کم نمک ، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی و مرگ و میر ناشی از آن را به طور موثری کاهش می دهد . همچنین مصرف زیاد نمک علاوه قلب ، آئورت و کلیه ها را در معرض آسیب قرار میدهد .
برای کنترل مصرف نمک در برنامه غذایی خود این نکات را به خاطر داشته باشید :
۱ – هنگام خرید هر نوع محصول به ترکیبات تشکیل دهنده آن توجه کنید . خصوصاً میزان سدیم را ببینید . مواد غذایی نظیر سس گوجه ، ادویه جات ، فلفل ، غذاهای کنسروی و غذاهای آماده عمدتا نمک بالایی دارند .
۲- خرید و مصرف غذا های آماده و فرآوری شده را به حداقل برسانید.
۳- از خوردن غذاهایی مانند پیتزا ، نان سفید، پنیر و فرآوری شده ،هات داگ ، اسپاگتی با سس ، ژامبون، سس گوجه فرنگی ، برنج، آرد سفید و سایر غذاهای از این قبیل پرهیز کنید. این مواد غذایی معمولاً دارای نمک بالایی هستند .
۴ – برخی افراد نمک طعام را با نمک دریایی جایگزین می کنند . این بدان معنا نیست که دیگر خطری آنها را تهدید نمی کند . در نمک دریایی نیز سدیم وجود دارد .
۵ – هنگام آشپزی برای دادن عطر و طعم به غذاهای خود از ادویه ها و گیاهان خشک شده یا تازه استفاده کنید تا کمتر به سمت استفاده از نمک بروید .
۶ – مصرف غذاهای حاوی پتاسیم را در برنامه غذایی خود قرار دهید. پتاسیوم به شل شدن عروق خونی ، دفع سدیم و کاهش فشار خون کمک می کند .
۷ – در همه حال مراقب خوردن و آشامیدن خود باشید و به سلامت خود اهمیت بدهید.
منبع: روزنو