از گذشته های دور این اعتقاد وجود داشته است که درمان هر دردی را باید در طبیعت جستجو کرد . اساس و بنیان طب سنتی هم ، این است ، استفاده از عوامل و مواد طبیعی برای رفع عوارض و ناهنجاری های جسمی . زالودرمانی نیز در همین تفکر ریشه دارد و به عنوان یک روش درمانی ، در طب سنتی ، برای درمان بیماریهای مختلف مورد استفاده بوده است که با پیشرفت های روز افزون پزشکی اثرات مفید آن به اثبات رسیده است.
هم اکنون زالودرمانی در بسیاری از مناطق جهان و ایران ، توسط مراکز و پزشکان مجرب انجام می شود .
با اینهمه ، هنوز این سوال باقی است : آیا زالودرمانی در درمان بیماریها موثر است؟
زالودرمانی عوارض ندارد ؟ در ادامه این مطلب از مجله روزنو ، به بررسی نکات مهم و اساسی درباره زالودرمانی میپردازیم .
زالو نوعی کرم حلقوی از گروه کرمهای آبزی و از راسته آروارهداران است. طول بدن بین ۳ تا ۲۵ سانتیمتر و عرض بدن حدود ۱ سانتیمتر است. در جلوی بدن یک بادکش وجود دارد که مرکب از ۲ حلقه است و دهان در این ناحیه واقع شدهاست و در انتهای بدن یک بادکش مدور مرکب از ۷ حلقه دارد که توسط این بادکش خود را به یک نقطه متصل میکند و نقطه اتکایی است برای حرکت کردن.
زالو ۳ فک دارد و هر فک ۱۰۰ دندان دارد؛ یعنی یک زالو حدود ۳۰۰ دندان فوقالعاده ریز دارد.
اکثر زالوها در اطراف آبهای شیرین زندگی میکنند، در حالیکه بعضی گونهها را میتوان در خاک و همچنین اطراف دریاها یافت. شناختهشدهترین زالوها، مثل زالوهای دارویی که در زالودرمانی استفاده میشوند خونخوراک هستند . تا کنون حدود ۶۰۰ نوع زالو شناسایی شده که تنها ۱۵ نوع آن در پزشکی کاربرد دارد . بنابراین استفاده از زالو برای درمان، کاری کاملاً تخصصی است و نیاز به مهارت و اطلاعات علمی و پزشکی دارد .
سابقه استفاده درمانی از زالو به ۲۵۰۰ سال پیش برمیگردد . در ایران نیز زالودرمانی سابقه ای دیرین دارد و شاید جامع ترین مطالب در این باره توسط ابن سینا حکیم نامدار ایرانی در کتاب قانون شرح داده شده باشد .
مهمترین کاربرد شناخته شده نزد عامه ، مکیدن خون تیره از بدن و دفع سموم و آلودگی توسط زالوست . اما در پزشکی کاربردهای وسیع تری برای زالو عنوان شده است . ابوعلی سینا ، زالو را برای درمان ۳۷ بیماری ، مفید میداند .
برخی از مهترین کاربردهای زالودرمانی :
– درمان جوش صورت با زالودرمانی
– سردردها ، سینوزیت ، واریکوسل
– بیماریهای چشمی ، اختلال جریان خون چشم
– روماتیسم مفصلی آرتروز
– خوردگی و ورم ها
– آبسه ، کمردرد
– بیماری های دستگاه شنوایی ، وزوز گوش
– بیماری های قلبی عروقی و گردش خون
– دیسک، سردرد ناشی از مشکلات گردنی
– خار پاشنه
– بیماریهای وریدی مانند واریس
تحقیقات نشان داده است بذاق زالو حاوی ۱۰۲ آنزیم است که اثرات مثبت بیش از نیمی از آنها در درمان و بهبود بیماریها ، تشخیص داده شده است . اقبال گسترده مردم از این روش درمانی در سالهای اخیر نیز ، حاکی از اثرات مثبت زالودرمانی در درمان و بهبود بیماریهاست .
زالو درمانی مانند سایر روشهای درمانی محدودیتهای دارد و برای همه افراد مناسب نیست .
– افراد دارای کم خونی بیمارانی که پلاکت پایین دارند
– افراد دارای مشکلات انعقاد خون
– افرادی تحت درمان با داروهایی مانند آسپرین ، وارفارین
– افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف می کنند
مجاز به انجام زالودرمانی نیستند . این افراد لازم است پیش از اقدامی ، با پزشک خود مشورت کنند.
– همچنین زالو درمانی در افراد کمتر از ۲ سال و بالاتر از ۶۰ سال مجاز می باشد .
انجام زالودرمانی به لحاظ اهمیت بهداشتی و پزشکی در هر جایی میسر نیست و لازم است به مراکز مجاز و تحت نظر پزشک مراجعه شود . زالودرمانی توسط افراد غیر مجاز ممکن است عوارض جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد .
بهترین زمان برای زالودرمانی ، بعد از نیمه ماه قمری و هفته سوم ماه است و بهترین ساعات برای انجام ، ساعات اولیه صبح در تابستان و در زمستان نزدیک ظهر است.
در بین ماهها نیمه اردیبهشت ماه بهترین زمان در طول سال برای زالو درمانی، حجامت و فصد می باشد.
منبع روزنو