حکم خوردن دنبلان از نظر مراجع تقلید

حکم خوردن دنبلان از نظر مراجع تقلید

دنبلان چیست؟

دنبلان اصطلاحی فارسی است که به بیضه حیواناتی مثل گاو، گوسفند و… اطلاق می‌شود. البته نوعی قارچ هم به نام دنبلان وجود دارد که در جا‌های مرطوب و در عمق ۳۰ سانتیمتری خاک می‌روید و این حکم ارتباطی به آن ندارد.

حکم خوردن دنبلان در فقه شیعه

در فقه شیعه خوردن دنبلان حرام است، اما بر اساس فتوای فقهای اهل سنت خوردن دنبلان مباح است. البته خود دنبلان پاک است و تنها خوردن آن حرام اعلام شده است. ضمنا توجه داشته باشید که خرید و فروش دنبلان برای خوردن هم حرام است و فروش دنبلان در بعضی از قصابی‌ها نمی‌تواند مجوزی برای حلال بودن آن باشد.

حکم خوردن دنبلان از نظر مراجع تقلید

امام خمینی: ۱۵ چیز از حیوانات حلال گوشت (و از جمله گوسفند) حرام است و یکی از آن‌ها دنبلان است.


آیت الله خامنه ای: خوردن دنبلان حتی به عنوان دارو هم حرام است مگر این که توسط پزشک حاذق تشخیص داده شده باشد و دارویی هم جایگزین آن نباشد و درمان منحصر به مصرف دنبلان باشد. هر چند امام صادق (ع) فرمود: خدا شفا را در حرام قرار نداده است.


آیت الله هادوی تهرانی: خوردن بیضه گوسفند حرام است.


آیت الله سیستانی: بعضی از اجزاء حیوانات حلال گوشت، حرام است و آن ۱۴ چیز است: خون، فضله، نری، فرج، بچه دان، غدد که آن را دشول می‌گویند، تخم که آن را دنبلان می‌گویند، چیزی که در مغز سر است و به اندازه نخود می‌باشد، مغز حرام (نخاع) که در میان تیره پشت است، پی که در دو طرف تیره پشت است، بنا بر احتیاط واجب زهره دان، سپرز (طحال)، بول دان (مثانه) و حدقه چشم.


آیت الله مکارم شیرازی: خوردن دنبلان (تخم یا بیضه حیوان) حرام است و احتیاط واجب آن است که به کودکان نیز خورانده نشود.

حکم خوردن دنبلان خروس

آیت الله هادوی تهرانی: اگر چیزی تحت عنوان دنبلان خروس وجود داشته باشد خوردن آن حرام است.

چرا خوردن دنبلان حرام است؟

  • در آیه ۱۵۷ سوره اعراف آمده است:
«وَ یُحِلُّ لَهُمُ الطَّیِّباتِ وَ یُحَرِّمُ عَلَیْهِمُ الْخَبائِث»
«و (پیامبر) چیزهاى پاکیزه را بر آن‌ها حلال مى‏ کند و چیزهاى ناپاک (خبائث) را حرام‏.»
منظور از خبائث در این آیه چیزی است که واقعا زشت و پلید است نه این که انسان به سبب طبع خود از آن تنفر داشته باشد و در احادیثی از ائمه معصومین (ع) داریم که دنبلان را از خبائث دانسته‌اند.
  • از دیدگاه شیخ صدوق علت حرام بودن خوردن دنبلان این است که امام صادق (ع) به یکی از اصحابش در این باره فرمود: «قوچى از ثبیر (کوهى است در مکه) بر حضرت ابراهیم (ع) فرود آمد تا آن حضرت ذبحش کند. ابلیس نزد او آمد و گفت: نصیب من را از این قوچ بده. حضرت ابراهیم (ع) فرمود: تو چه نصیبى در این دارى با این که قربانى پروردگارم و فداء براى فرزندم است. خداوند متعال به آن حضرت وحى فرمود: او در این قوچ نصیبى دارد و آن طحال حیوان است؛ زیرا طحال مرکز تجمع خون است و بیضتین نیز حرام است؛ زیرا مکان نکاح و جماع بوده و مجراى نطفه است. ابراهیم (ع) طحال و بیضتین را به ابلیس داد.»

تاثیر خوردن دنبلان بر نماز

با این که خوردن دنبلان حرام است، اما خوردن آن به تنهایی تاثیری بر قبول نشدن نماز ندارد و اگر کسی دنبلان را چه از روی جهل به حکم آن و چه از روی علم به این حکم بخورد مشکلی برای نماز او به وجود نمی‌آید.

موضوعات
درباره سایت
مجله اینترنتی ایما با هدف راه اندازی سایتی جامع در حوزه اجتماعی وب فارسی از سال ۱۳۹۷ فعالیت خود را آغاز کرده و در زمان کوتاهی حوزه فعالیت محتوایی خود را به بیش از 124 عنوان مجموعه گسترش داده است.
شبکه های اجتماعی
شبکه های اجتماعی راهی برای بودن همیشه کنار هم
کلیه حقوق برای " مجله ایما " محفوظ است.